NOVINKY

Co je nového v našem projektu a jak obohatit program dětí vaší školky? O tom jsou naše Novinky.

všechny novinky / co se událo / mohlo by vás zajímat / tipy na aktivity pro školky

Krémová hrášková polévka

Stará známá moudrost praví, že jíme i očima, pro děti to platí dvojnásob. Talíř polévky ozdobený sezonním jedlým kvítím zláká bezpochyby i ty nejmenší jedlíky. Přinášíme vám proto květinovou inspiraci pro vaší školní jídelnu. Variace na květinové téma v kuchyni jsou skvělým způsobem, jak dětem předvést sezónnost na talíři. A jistě je to bude velice bavit:)

Pro 4 osoby

350 g (1 sáček) zmrazeného hrášku, 1 cibule, 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 250 ml 12% smetany, 1 polévková lžíce másla, na špičku nože muškátového oříšku, špetka soli.

Postup

Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a dozlatova osmažte na másle. Propláchněte hrášek a přisypte jej k cibuli. Zalijte vývarem. Uvařte do měkka. Přilijte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem. Osolte a okořeňte podle chuti. Místo petržele podávejte s jemnými dekorativními květy a s výhonky mladého hrášku. Květy aranžujte do talířů až po nalití polévky, těsně před podáváním, aby zbytečně nevadly.

Tipy a triky

Přidejte do polévky bramboru nakrájenou na kostičky. Dosáhnete tím jemnější konzistence a sytějšího výsledku.
Krémové polévky se neomezují jen na hrášek. Používám i směs červené řepy a mrkve nakrájené na kostičky, později na konci léta dýni hokkaidó, nebo ještě později jedlé kaštany. Pro každou polévku vyberte květy barevně kontrastní a chuťově ladící. Pro začátek zkuste mrkev s řepou a bílé lístky kopretin, hokkaidó a macešky, kaštany a měsíček. Kombinace mrkve a řepy se dobře snáší i s květy hořčice.

Recept z Květinové kuchařky od Jany Vlkové, vydalo nakladatelství SmartPress (www.smartpress.cz)

Napsat komentář

avatar Jste přihlášený/á jako
Odhlásit se


* povinné pole