NOVINKY

Co je nového v našem projektu a jak obohatit program dětí vaší školky? O tom jsou naše Novinky.

všechny novinky / co se událo / mohlo by vás zajímat / tipy na aktivity pro školky

Sucho a nedostatek vody je žhavé téma naší doby. Důvodem je i vytrácení se schopnosti zadržet vodu v krajině a s tím související problémy – stále výraznější projevy povodní a sucha. Dobrá půda a péče o ní tak nabývá stále více na významu.

„Zemědělská i lesní půda měla dřív daleko lepší schopnost udržet vodu, nyní ji ale hlavně kvůli erozi postupně ztrácí. Dneska je její zadržovací kapacita pouze na 60 procentech. Kdyby česká zemědělská půda byla schopná optimálně zadržovat vodu, bylo by jí asi devět miliard kubíků. Ale udrží jí sotva pět miliard kubíků. Ten obrovský deficit představuje několikanásobek objemu vody, který udrží Vltavská kaskáda,“ konstatoval ministr životního prostředí Vladimír Brabec.

Konečně i nová státní Koncepce ochrany staví svůj „boj“ za vyšší půdní vláhu kromě posílení vodních zdrojů a zodpovědném hospodaření s vodou, také na péči o krajinu a pů­du. Neboť živá a zdravá půda je poklad – nejen pro svoji úrodu, ale i pro vodu, kterou zachraňuje!(ze Zpravodaje Ministerstva životního prostředí ČR www.mzp.cz)

Napsat komentář

avatar Jste přihlášený/á jako
Odhlásit se


* povinné pole