Jak se gastroodpad z jídelny stane výživným substrátem
Zpracování gatroodpadu potřebují řešit i školní jídelny a jeho ekologickou variantou mohou být elektrické kompostery GreenGood. Ty navíc pomáhají snižovat náklady plynoucí ze svozu gastrodpadu neboť ho dokáží zpracovat do 24 hodin na výživný substrát.
Technologie elektrických kompostérů je ve světě již dobře známá, a šíří se i v České Republice. Můžeme se s ní setkat ve školách a školkách od Aše, přes České Budějovice, Kladno, Prahu, Kolín až po Brno. Skládá se ze 3 částí (biologické, fyzikální a mechanické) a je plně automatická. Z uživatelského hlediska je potřeba pouze odpad denně vkládat a díky redukci objemu až o 90% jednou za 2 – 3 týdny odebrat vzniklý hygienizovaný substrát.
Navíc, ve školách a školkách se elektrický kompostér může stát i názornou ukázku separace a nakládání s odpadem: vzniklý substrát z elektrického kompostéru se vysypáním do klasického zahradního stane kvalitním kompostem a návratem živin zpět do přírody se tak uzavírá jejich koloběh.
(Dodavatelem elektrických kompostérů je JRK www.zahradní-kompostery.cz)