NOVINKY

Co je nového v našem projektu a jak obohatit program dětí vaší školky? O tom jsou naše Novinky.

všechny novinky / co se událo / mohlo by vás zajímat / tipy na aktivity pro školky

Nejvhodnější potravou pro přikrmování ptáků jsou semínka slunečnice a drcené vlašské ořechy. V menší míře, jako doplněk, je možné přidat semena máku, řepky, prosa, loupaného ovsa a pšenice. Tam, kde krmítko navštěvují vrabci domácí nebo polní, je vhodné jim přilepšit strouhankou ze suchého bílého pečiva. Nejčastějšími návštěvníky krmítek jsou sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí a polní a kos černý. Např. pro kosy jsou největší pochoutkou jablka a plody jeřabin. Sýkorky spolehlivě přiláká zavěšený hovězí lůj. Někteří ptáci nejraději sbírají semena na zemi pod krmítkem a tak vůbec nevadí, když nějaká semena z krmítka vypadnou.

Do krmítek naopak v žádném případě nepatří zbytky jídel z kuchyně, chleba a slané pečivo. Ptáci by mohli po jejich pozření uhynout.

Čím pestřejší jídelníček ptákům nabídneme a čím je přírodě bližší okolí vašeho krmítka, tím více druhů na něm a v jeho okolí můžeme pozorovat. Ptáčci sice zatím nejsou na krmítkách životně závislí, ale když nastanou kruté mrazy, potrava z krmítek jim může zachránit i život.

(z Příručky pro vyučující k Sešitu malého zahradníka.

Napsat komentář

avatar Jste přihlášený/á jako
Odhlásit se


* povinné pole