NOVINKY

Co je nového v našem projektu a jak obohatit program dětí vaší školky? O tom jsou naše Novinky.

všechny novinky / co se událo / mohlo by vás zajímat / tipy na aktivity pro školky

plné nejen sněhu, ale i nepříjemných omezení, přišlo jaro a s ním konečně i příznivější situace. Ale nelenili jsme ani tentokrát:  sotva to počasí i podmínky dovolily, a školky byly zase otevřené, pustili jsme se do práce.  A děti byly přímo lačné společně si zase užívat školní zahradu! Letos na jaře jsme se zaměřili na rekultivaci již dříve založených záhonků. Protože, i když založené poctivě a důkladně (větve, hnůj, kompost, substrát), tak po určité době potřebují doplnit zeminu, a také obnovit nátěr dřevěné konstrukce lněným olejem. A zakládali jsme i nové záhony a bylinkové pyramidy. Tentokrát v mateřských školách v Praze 5, 8 a 9, za laskavé podpory Magistrátu hl. m. Prahy,  kterému tímto děkujeme. 
Zrekultivované, i nově založené záhonky děti s našimi lektory osázely a teď už se zelenají. A nepochybně nesou dobré ovoce, i zeleninku:)  

Raritou letošní jarní sezony pro nás byla rekultivace hraboviště v mateřské školce Kurandové. I když založené v rámci jiného projektu, považujeme jej za báječný příklad obohacení prostředí školní zahrady. A těší nás, že jsme přispěli k jeho prosperitě:)  Doporučujeme – inspirujte se!

Ve školkách se střídají nejen děti, ale čas od času i paní učitelky. Pro nové vyučující z Prahy 5, 8 a 9 jsme uspořádali letos na jaře seminář v našem sídle na Letné. A zakončili ho malou exkurzí na naší zahradě. Kromě výměny a předávání  zkušeností v péči o záhon, byl žhavým tématem i návod jak na nenasytné slimáky. Metody jsou různé, my se přikláníme k pivní pastičce na okraji záhonu. A jak to vysvětlit dětem? Že v případě nutnosti ochránit úrodu se stáváme predátory… 

Závěr školního roku, již na přelomu léta, byl ve znamení sklizně na školních záhoncích: jahůdky, hrášek, ředkvičky…ale i špenát, salát či rajčátka byly odměnou malým zahradníkům. Záhony v mateřské škole Na Výšinách doslova překypovaly!

V mateřské škole U Uranie jsme objevili ještě jeden úžasný výtvor malých zahradníků: vlastnoručně vyrobené pařeniště s bohatou úrodou salátů – další inspirace, která vskutku stojí za to!

A sklizeň, to je přece slavnost!  Děti slavily s naším divadýlkem Pohádka a semínku – výpravou semínka na dobrodružnou cestu kolem světa, která dobře skončí… kde jinde než na záhonku:) Tentokrát na zahradách v Praze 7 v MŠ Na Výšinách a U Uranie, a v Praze 1 v MŠ Řásnovka. A bylo veselo!

Napsat komentář

avatar Jste přihlášený/á jako
Odhlásit se


* povinné pole