NOVINKY

Co je nového v našem projektu a jak obohatit program dětí vaší školky? O tom jsou naše Novinky.

všechny novinky / co se událo / mohlo by vás zajímat / tipy na aktivity pro školky

Jarní sezona ve školkách vypukla nejen ve znamení péče o zahradu, ale i mnoha aktivit, držených v rámci pandemických opatření po měsíce pod pokličkou. Školky dětem vynahrazují vše co se dá, a ve školkách to žije. Konec školního roku je tak velmi pestrý, děti si ho jaksepatří užívají.  Věříme, že závažná omezení jsou za námi a je čas myslet na podzim. Přinášíme tipy pro školky od organizací, které jsou s námi na stejné vlně.

AMPI (Asociace místních podporovaných iniciativ)

vyznává principy ekologického zemědělství, směřuje k péči o krajinu, založené na přímém vztahu mezi zemědělci a spotřebiteli, na lásce k jídlu a zemi, která ho poskytuje. Vzdělává proto všechny generace o propojenosti jídla, zemědělství a krajiny. A cílí i na předškolní děti.

Barvy přírody

Výprava do barevného světa živočichů a rostlin. Vyzkoušíme si malování přírodními barvami, které si sami vyrobíme. Spolu čápem a žabkou odkryjeme tajemství výstražných a ochranných zbarvení, pomocí lakmusových papírků provedeme malou chemickou reakci a budeme měřit kyselost. Ukážeme si, kde všude v lidské společnosti se barvy, stejně jako v té živočišné, užívají nejen ke zdobení.
Cíle programu: Pochopit funkci barev u rostlin (lákání opylovačů) a živočichů (mimikry, výstražné znamení, lákání partnera).
Ověřit si přítomnost barviv v rostlinách.
Vyrobit si barevnou paletku z přírodních barviv.

Co mám k svačině?

Panu malíři Arcimboldovi pomůžeme vytvořit postavu člověka ze všeho důležitého, co naše tělo potřebuje, aby bylo zdravé a plné energie. Zacvičíme si, napijeme se, roztřídíme potraviny podle barev a řekneme si, co obsahují. Zahrajeme si hru, ve které se dozvíme, jak na nás působí vláknina, z čeho jsou složeny naše kosti, kdy potřebujeme tuk nebo cukry. Na závěr si s pomocí obrázků sestavíme zdravou svačinu.
Cíle programu:Roztřídit potraviny podle obsahu základních složek.
Vyjmenovat, k čemu naše tělo základní složky potravin využívá.
Sestavit si zdravou svačinu.

Více na https://www.asociaceampi.cz/ekovychova/


PODBLANICKÉ CENTRUM VLAŠIM

je krajské středisko ekologické výchovy, které je součástí Základní
organizace Českého svazu ochránců přírody Vlašim. Jeho posláním je osvěta dětí, pedagogů a veřejnosti v oblasti ochrany přírodního a kulturního dědictví především na Podblanicku. Rozvoj vztahu k přírodě, živočichům i k místu, k odpovědnosti k životnímu prostředí. Odhalování tajemství přírody, posilování postojů vedoucí k ohleduplnosti k přírodě a k udržitelnému způsobu života.  

Na návštěvě u krtka

Oblíbená pohádková postavička seznamuje děti se svým životním prostředím – půdou. Nejprve zjistíme, jak vypadá krtek a jak se liší od toho pohádkového. Zahrajeme si na vědce a prozkoumáme připravenou půdu, abychom zjistili, co vše se v ní dá najít. Podzemní norou se pak podíváme do jeho spižírny a zjistíme, co má krtek rád k snědku. Důvěrně se seznámíme také s krtkovou sousedkou žížalou. Nezapomeneme si také povědět, jak vlastně půda vzniká.

Více na https://www.podblanickeekocentrum.cz/pro-skoly/#0_MS

Napsat komentář

avatar Jste přihlášený/á jako
Odhlásit se


* povinné pole