NOVINKY

Co je nového v našem projektu a jak obohatit program dětí vaší školky? O tom jsou naše Novinky.

všechny novinky / co se událo / mohlo by vás zajímat / tipy na aktivity pro školky

je nádherné a smysluplné téma.  Hlavní motto  dnes již celosvětového permakulturního hnutí je trvalá udržitelnost života na Zemi, tolik významná právě pro děti. A  netýká se  jen zemědělství (i když u něj to všechno začalo a odtud název: permanent = trvalý, agricolture = zemědělství).  V širším slova smyslu jde  o etiku, kterou lze  přijatelně a hravě dětem předávat  v přírodě, na zahradě, u záhonků a v ranném věku, kdy ji pochopí nejlépe. Náměty permakulturní etiky zní:  péče o Zemi,  péče o Lidi a péče o Budoucnost.  Na všechny 3 je dobře myslet – a předávat je dětem!

Permakulturní osvětu pro děti dnes podporuje řada iniciativ i skvělých lektorů, a my vám je v našich Novinkách rádi postupně představíme. A proto zde otevíráme 

Jak na permakulturu s dětmi 

je název projektu ekocentra Cassiopeia, které vydalo metodické příručky s výukovými plány pro děti a pořádání kurzů pro učitele a další zájemce o sdílení permakultury s dětmi. K projektu vyšla též publikace Pozoruj a jednej, která je první svého druhu v ČR. Obsahuje jak stručný teoretický úvod, tak konkrétní aktivity, jak předávat permakulturu dětem. Aktivity jsou založené na příbězích, pozorování, bádání, hraní, tvoření, prožitku a jsou odzkoušené jejich autory i pedagogy, pro různé věkové kategorie dětí, od nejmenších (3 roky) až po teenagery.  

Vydání knihy doprovází kurzy „Pozoruj a jednej: Děti, environmentální výchova a permakultura“. Kurzy jsou dvoudenní, určené pro kohokoli, kdo se věnuje vzdělávání dětí. Účastníci stráví dva aktivní dny v přírodě, užijí si tvoření hlavou, srdcem, rukama i očima a na vlastní kůži si vyzkouší, jak předávat permakulturu a její nástroje dětem. Zdarma dostanou výše uvedenou publikaci a také karty “Přírodní architekti”, které lze s dětmi využít k různým aktivitám, včetně navrhování zahrady podle principů permakultury. Do konce roku 2024 takových kurzů proběhne celkem 10 po celé republice. Jejich pořádání kurzů podporuje Státní fond životního prostředí České republiky, takže všechny budou za velmi příznivou cenu. Zájem je veliký, proto je dobře přihlásit se včas na www.ekocentrumcb.cz.

Více na www.permakulturacs.cz

Napsat komentář

avatar Jste přihlášený/á jako
Odhlásit se


* povinné pole