Projekt Nutriční stopa
Že současná spotřeba potravin představuje jednu z hlavních zátěží životního prostředí a není z dlouhodobého hlediska udržitelná a že současné spotřební vzorce potravin mají souvislost s řadou civilizačních chorob, na to upozorňují výsledky bádání po celém světě. Tyto negativní trendy se nevyhýbají ani České republice a je jisté, že pro dlouhodobou prosperitu lidské společnosti je nutné tyto stávající trendy změnit. Nejlépe začít u sebe a samozřejmě u dětí.
A proto vznikl projekt Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, jehož cílem bylo zvýšení povědomí široké veřejnosti o provázanosti spotřeby potravin s dopady na individuální zdraví člověka a dlouhodobě kvalitní životní prostředí v rámci kontextu udržitelného stravování. V praxi to znamená zamýšlet se nad naší “nutriční stopou”. Nejlépe i společně s dětmi.
Objevte ji na https://nutristopa.cz/. (ze Shrnutí projektu Nutriční stopy Ministerstva životního prostředí)