NOVINKY

Co je nového v našem projektu a jak obohatit program dětí vaší školky? O tom jsou naše Novinky.

všechny novinky / co se událo / mohlo by vás zajímat / tipy na aktivity pro školky

I tentokrát  jsme nahlédli do programů ekocenter, rozesetých po celé republice (www.ekocentra.cz). Jejich výukové programy  jsou  stálým zdrojem podnětů pro práci s přírodymilovnými dětmi – pro následující roční období nás zaujaly tyto:  

Ekocentrum Lipka v Brně

Co chceš ptáčku do zobáčku

Děti si poslechnou příběh o hladové sýkorce. Z rostlin získají semínka a připraví sýkorce směs do krmítka. Krmítko společně vyrobí a odnesou si jej do školky. Venku si zahrají hru, která jim pomůže vybrat bezpečné místo k zavěšení krmítka. Objeví kukátky další ptačí návštěvníky zahrady.

https://www.lipka.cz/program-co-chces-ptacku-do-zobacku-iev15025

Ekocentrum Ametyst v Plzni
 

Dešťovka je kamarád

Program děti jednoduchým způsobem seznamuje s tématem vody. Žáci zkoumají školní zahradu a rostliny a živočichy, které v ní najdou. Bez čeho by se rostliny a živočichové neobešli? No přece bez vody. Děti si ověří přítomnost vody v půdě, rostlinách i v nás samotných. Pomocí pohybové hry se seznámí s oběhem vody v přírodě. V rámci programu děti umístí do zahrady jednoduchý srážkoměr pro pozorování a měření dešťové vody a také vyrobí pítko a koupátko pro ptáčky a jiné živočichy.

Stáhněte si kartičky s inspirací na využití dešťovky vytvořený v rámci projektu Dešťovka je kamarád.

http://www.ametyst21.cz/destovka-je-kamarad-evp/

Ekocentrum Cassiopeia České Budějovice
 

Já tě sním (potravní řetězce)

Děti navštíví s holčičkou Pipi prostředí lesa, rybníka a zahrady a na chvíli se stanou součástí místních potravních řetězců – u rybníka budou prchat před predátorem, v lese trénovat svůj čich, v zahradě nacvičí soustředění při lovu. Příběhem si připomenou, že každý živočich potřebuje nejen potravu, ale také úkryt a vodu. Pochopí pojem „potravní řetězec“ a skutečnost, že i ten nejmenší živočich či rostlina jsou důležití pro život těch ostatních.

https://ekocentrumcb.cz/kategorie-produktu/ms

Napsat komentář

avatar Jste přihlášený/á jako
Odhlásit se


* povinné pole